Legendarna regata Jabuka krenula s vodičke rive s rekordnih 112 jedrilica iz cijelog svijeta

Točno u 22:00 preko tisuću ljudi je krenulo sa 112 jedrilica raspoređenih u devet grupa. Dodajmo svima njima još i osoblje i zaključimo da je ovo nešto neprocjenjivo za Vodice, istaknuo je Stanko Skočić, predsjednik JK Tijat.

Upravo zbog svojih specifičnih osobina, kao što su noćni start, navigacija po otvorenom moru, vjetar i dužina regate, ova regata je drugačija od ostalih. Jedan od njenih ciljeva je obogaćivanje turističke ponude grada Vodica, produženje sezone, promocija Hrvatskog turizma te reklamiranje jedriličarskog i sportskog turizma, a u ovih 16 godina prepoznata je po cijelom svijetu. Naime, sedamdeset posto posada su upravo stranci.

- Prezadovoljni smo vremenskom prognozom. Bit će malo muke do Jabuke, ali prema nazad ćemo imati veoma dobar vjetar, savršen za jedrenje. Po sadašnjim procjenama u nedjelju oko podne bi se trebala vratiti prva jedrilica, kazao je Skočić.

Drugu godinu zaredom regati na svojoj Oli pridružio se i proslavljeni skijaš Ivica Kostelić koji rastura i u ovoj novoj sportskoj karijeri.

- Bilo je jako lijepo zato sam se i vratio, a i završili smo drugi u svojoj klasi. Jedri se pod povoljnim kutom i poseban je ovaj noćni start, a u ekipi nas je četvero, kazao je Kostelić ističući kako je ljubav prema jedrenju zapravo ljubav prema moru i svim aktivnostima koje se za njega vežu.

Uz dobre uvjete, Jabuka se 'okrene' prije svitanja. No, taj predivni vulkanski otočić čunjastog oblika, nažalost jedva stignu 'doživjeti' s obzirom da im dođe kao bova, a u tom se trenutku na jedrilici se odvija žestoka borba i akcija okretanja. Također, svaka jedrilica danas ima i uređaj za praćenje pomoću kojeg obitelji u svakom trenutku mogu saznati gdje se nalaze njihovi najdraži.

Izvor: infovodice.com