ORC international - PH

U Vodicama olimpijci, svjetski i europski prvaci u nadmetanju za prvaka Hrvatske...

U sklopu manifestacije «Studeni – Vodički mjesec jedrenja» u četvrtak 5. studenog 2009. počinje ORC international Prvenstvo Hrvatske. Jedriličarski klub TIJAT iz Vodica po prvi puta će biti domaćin najjače regate za krstaše u Hrvatskoj.

ORC international je handicap sustav koji se već duži niz godina u Hrvatskoj pokazao kao najbolji premjer za natjecanja prvenstva Hrvatske u kategoriji krstaša.

Osim najboljih hrvatskih posada, u Vodicama će se ovih dana moći vidjeti i neke posade iz europskog vrha, a za titulu prvaka Otvorenog prvenstva Hrvatske konkurirat će jedrilice i posade iz 6 nacija (Italija, Austrija, Slovenija, Češka, Slovačka, Mađarska, Hrvatska).

Najznačajnija stvar na ovogodišnjem državnom prvenstvu je pojava zvučnih imena is samog vrha domaćeg olimpijskog jedrenja za kormilima velikih jedrilica.

Tako će primjerice svoj debi za kormilom krstaša Victory imati mladi Zadranin Šime FANTELA, aktualni svjetski i europski prvak u olimpijskoj klasi 470. Za kormilom drugog krstaša iz njihovog tima nalazit će se četverostruki olimpijac Karlo KURET.

U najavi je i nastup njegovog brata, također bivšeg olimpijca, Ivana KURETA, bivšeg gradonačelnika Splita s posadom legendarnog Croatela.

Među prijavljenim skiperima i posadama nalaze se i nadaleko poznata imena bivših olimpijaca I vrhunskih jedriličara: Mate ARAPOV, Tomislav BAŠIĆ, Marin MIŠURA, Darko HAJDINJAK, Robert SANDALIĆ, Krešimir ĐAKULOVIĆ, Toni BULAJA…

JEDRENJE U VODICAMA
Vodice su oduvijek bile povezane s morem. Upravo njihov položaj u srcu Jadrana, nadomak stotinu otoka, otočića, hridi, uvala stvara idealnu destinaciju svakog modernog nautičara. U neposrednoj blizini dvaju nacionalnih parkova, Krke i Kornata Vodice su pronašle svoju morsku i jedriličarsku orijentaciju. Besprijekorni uvjeti za jedrenje na moru i nadaleko poznata gostoljubivost i gastronomska ponuda na kopnu razlog su zbog kojeg su Vodice omiljeno mjesto brojnih jedriličara. Bilo da se nadmeću u brojnim regatama koje se održavaju u našem akvatoriju ili samo plove u potrazi za odmorom i pustolovinom, u Vodicama su nautičari uvijek dobrodošli.

Jedriličarski klub Tijat osnovan je 1996. Od tada klub održava tradiciju jedriličarskog sporta u Vodicama. Preko J.K. Tijat je nekoliko generacija Vodičana zavoljelo jedrenje, a uspješni smo ogranizatori popriličnog broja regata, od Optimista do odobalnih noćnih navigacija velikih krstaša.
Stare tradicionalne barke na latinsko jedro u Vodičkom portu zamijenili su moderni krstaši ali je potreba i strast ljudi za jedrenjem ostala uvijek ista.




Šime Stipaničev
Direktor regate

Kontakt

Jedriličarski Klub Tijat

Obala Matice Hrvatske 16

Vodice, 22211

Hrvatska

Tel: +385 (0)22 442 370

Fax: +385 (0)22 445 070

e-mail: jk_tijat_vodice@yahoo.com

 

Vremenska prognoza